+31 50 3016025 mail sturen
Laadpaal Wallbox

Auto opladen waar op te letten

Verduurzaming gaat snel, technieken staan niet stil.
Voertuigen zoals fietsen, scooters en auto's worden hybride of volledig elektrisch aangedreven.

Gaat u over op elektrisch rijden? Dan is het van belang dat de elektrische installatie daar waar u de voertuig wilt opladen hiervoor geschikt is gemaakt en veilig is. 

Coolman Elektro & Techniek heeft ruime ervaring en kan u daarmee goed van dienst zijn.

Groepenkast aanpassen

Zoals ik al heb benoemt is het van groot belang voor u en voor de omgeving dat de installatie waarop de laadpaal wordt aangesloten voldoet aan de eisen. Er lopen grote vermogens gedurende langere tijd en een fout in de aansluiting kan brand of lichamelijke letsel veroorzaken.
Auto opladen moet op een veilige manier.

Een aansluiting moet minimaal voldoen aan de NEN1010 met als aanvulling de eisen van de fabrikant.

Laad de werkzaamheden door een erkend bedrijf zoals Coolman Elektro & Techniek uitvoeren.

Groepenkast met uitbreiding voor laadpaal
Loadbalance

Hoofdzekeringen

Een auto opladen vraagt elektrische energie. Afhankelijk van het type auto kan er geladen worden met verschillende vermogens.

Auto's kunnen worden geladen met 3.7kWh, 11kWh en 22kWh dit is afhankelijk van uw eigen aansluiting, uw eigen verbruik en het merk/type auto.

Voorbeeld 3.7kWh laden.
Voor het laden met 3,7kWh heeft u een aparte groep (16A) in de meterkast nodig. Stel u heeft een hoofdzekering van 1x25A dan houdt u tijdens het laden 25A-16A= 9A (=2000 Watt) over voor algemeen gebruik. U kunt dus geen wasmachine of een andere apparaat erbij aanzetten. Dit is erg lastig en je zal in deze situatie rekening moeten houden wat je gelijktijdig aanzet.
Een oplossing is het laten aanpassen van de hoofdaansluiting naar 3x25A hoofdzekeringen of gebruik maken van loadbalance.

Voorbeeld 11kWh laden.
Voor het laden met 11kWh heb je een hoofdaansluiting van minimaal 3x25A nodig en  een aparte groep van 3x16A in de meterkast voor de laadpaal. In deze situatie heeft u bij maximale laden van de voertuig 3x9A (= 3x 2000Watt) aan energie over, de noodzaak om extra actie te ondernemen is minder groot. Echter nieuwe technieken zoals warmtepompen, elektrisch koken en airco installaties etc. gooien roet in het eten en maken een oplossing als loadbalance wel noodzakelijk.

Voorbeeld 22kWh laden.
Dat kun je alleen realiseren met hoofdzekeringen van minimaal 3x50A dit kom je tegen in bedrijfspanden en zijn niet standaard voor woningaansluiting bestemd.
Ook in deze situatie is loadbalance zeker een juiste toevoeging om het maximale eruit te halen.

Loadbalance

Er is aldoor gesproken over loadbalance als oplossing maar wat is dat en hoe werkt het.

Loadbalance is een systeem waardoor de laadpaal het maximale aan energie kan leveren aan de voertuig. Dit wordt geregeld door een samenspel van de omvormer en een meeteenheid in de groepenkast. Er wordt gemeten en berekend hoeveel elektrische energie beschikbaar is voor de laadpaal. Slim bekenen en zeker een aanrader. 

Voor de juiste oplossing kunt u contact met ons opnemen.

Merken

Als installateur hebben we een voorkeur van type en merk laadpaal maar als u zelf een voorkeur heeft kunnen we die ook leveren en installeren.

Onze voorkeur voor woning en kleinzakelijke markt is het merk Wallbox
Voor de midden en grote installaties gaat onze voorkeur uit naar Alfen laadpalen.

plug in
Contact

WE KIJKEN ER NAAR UIT OM VOOR U DE KLUS TE KLAREN